AMASYA – BORABAY – ÇORUM – HATTUŞA TURU Tur Programı

AMASYA - TOKAT - BORABAY - BALLICA - HATTUŞA TURU

 

 

Kalkış Yerleri:
PROGRAM
1 Gün: Ankara'dan hareket

Belirlenen noktalardan gece yarısı hareket.



2 Gün: Tokat, Latifoğlu Konağı, Müze, Taşhan, Ballıca Mağarası, Borabay Gölü, Amasya Şehir Turu

Akşam Ankara'dan hareketimizn ardından sabah saatlerinde araç içi kahvaltımız eşliğinde Yeşilırmak'ın bereketli toprakları üzerinde yer alan Tokat’a varış.Tokat kalesi (panoramik) Tokat müzesi ve Türkiye'nin en büyük hanlarından biri olan Taşhan ve Unesco listesine giren ve dünya'nın wn büyük mağaralarından biri olan Ballıca mağarası gezilecek yerler arasında. Ardından Borabay Gölü’ne doğru yola çıkıyoruz. Kayın, sedir, sarıçam ve kestane ağaçları ile çevrelenmiş; zümrüt yeşili rengiyle bizi karşılayan Borabay Gölü etrafında yürüyüş için serbest zaman veriyoruz. Bu muhteşem manzaranın ardından ekstra olarak alacağımız öğlen yemeği için Amasya’ya doğru hareket ediyoruz. Hazeranlar konağı - Yalı boyu evleri - II.Beyazıt külliyesi ve Darüşşifa görülecek yerler arasında. Ardından otelimize hareket. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde. Grand Merpond Otel (Merzifon)



3 Gün: Çorum - Alacahöyük - Hattuşaş - Boğazkale

Sabah otelde alacağımız kahvaltının ardından Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkeze sahip olan Hattuşaş’a varış. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. İlk olarak çorum merkez’de yer alan “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan Çorum müzesi ziyareti. Ardından Alacahöyük müzesine hareket. Müzesi'nde Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserler sergilenir. Yapıdaki en önemli parçalar, Eski Tunç Çağı'na ait 13 kral mezarı buluntusudur. Müzede ayrıca yöreye ait halı ve kilimler, ahşap tarım aletleri, dokuma tezgâhı ile Osmanlı Dönemine ait delici, kesici ve ateşli silahlar gibi etnografik eserler yer alır. Ardından Hattuşa ören yerinde yer alan Aslanlı kapı – Sfenks Kapı – Yer Kapı – Kral Kapısı ve Büyük kale görülecek yerler arasında. Sonrasında ise Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’ın bulunduğu şehir olan Boğazkale’ye varış. Ardından Ankara’ya dönmek üzere yola çıkıyor ve bir başka AYAKİZİ turizm organizasyonunda buluşmak üzere vedalaşıyoruz.



ÇIKIŞ TARİHLERİ VE FİYATLAR
DİĞER BİLGİLER
Notlar

TARİH KOKAN ŞEHİR: AMASYA

 

Yeşilırmak’ın bir yanında eski Amasya, bir yanında yeni Amasya… Manzarası ve tarihiyle sizi büyüleyen küçük ve sevimli kent…

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümünde yer alan Amasya’nın bilinen en eski tarihi Kalkolitik Çağ’a (M.Ö 5500 – M.Ö 3000) kadar dayanmaktadır.  

Tarih boyunca Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında bulunan Amasya kenti, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan küçük ve sevimli bir şehirdir. Doğu Karadeniz’deki yeşillikler arasında kalan kentlerden farklı olarak Amasya, kayaların arasında kalmış bir şehirdir ve o dik kayalarında bile bir tarih, bir hikâye saklıdır.

Yunanlı filozof ve tarihte bilinen ilk coğrafyacı olan Strabon’un varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği kenttir Amasya ve bazı kaynaklara göre Strabon burada ölmüştür (diğer kaynaklar ise Roma’da öldüğünü rivayet eder). Strabon’un kaynaklarında “Ana Tanrıça Ma’nın Şehri” anlamına gelen Amasseia olarak adının geçtiği bilinmektedir ve bugünkü Amasya isminin kökeni bu sözcükten gelmektedir. Ayrıca bazı sikkeler üzerinde Tanrı Hermes’in isminin geçmesi de bu kentin Hermes’e adanmış bir kent olduğunu göstermektedir.

Günümüzde Amasya denince akla ilk olarak Ferhat ve Şirin gelir. Onların hüzünle sonlanan aşkı destan olmuştur bu şehirde. Ve Amasya’nın dik kayalıklarında saklıdır onların aşkı. Ferhat sevdiği kızla evlenmek uğruna Amasya’ya su getirmek için deler Amasya’nın dağlarını. Amasya suya kavuşmuştur ama ne hazindir ki bu kayalıklar iki aşığa mezar olur. Amasya’da en çok dikkat çeken yerlerdendir Ferhat Su Yolu. Yerli ve yabancı turistlerin akın akın ziyaret ettiği bu su kanalları her Karadeniz Turu’nda sizleri bekliyor.

Amasya’nın “Şehzadeler Şehri” olarak ünlenmesi şüphesiz ki bu kentin her karış toprağının tarih barındırdığının bir göstergesidir. Osmanlı tarihine yön veren pek çok şehzade padişah olmadan önce burada görev yapmıştır, hatta bir kısmı burada doğmuştur. Yeşilırmak kenarında gezerken ünlü coğrafyacı Strabon’un ve Amasya’da şehzadelik yapmış olan padişahların heykellerini görebilirsiniz. Amasya’nın eski konaklarından biri günümüzde Şehzade Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır ve belki de Türkiye’deki en güzel müzelerden birisi niteliğindedir. Her bir şehzadenin balmumu heykeli sizleri kendisine hayran bırakacak nitelikte.

Eski Amasya’nın tarih kokan sokaklarında gezmeye devam edersek Hazeranlar Konağı’na değinmek gerekir tabi ki.  Eski konak yaşantısının ve konak düzeninin en güzel sergilendiği bu konağı çok seveceksiniz. Konaktan çıktıktan sonra karşınıza çıkan dükkânlarda size Amasya’yı anımsatacak pek çok hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Yeşilırmak’ın kıyısında gezerken karşınıza eski konakları alın ve kafanızı biraz yukarı kaldırın; kayaların üzerindeki devasa kapıları fark edeceksiniz. Bu büyük kapılar ülkemizde birkaç yerde daha mevcut olan Kral Kaya Mezarlarıdır. Hiyerarşik sıraya göre büyüklükleri değişen bu mezarlar Amasya’da oldukça ünlüdür ve çıkıp ziyaret edebilirsiniz.

Amasya’ya geldiysek Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi’ni ziyaret etmeden gitmek olmaz tabi ki. Müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra sikkeler, mühürler ve el yazması eserler de bulunmaktadır. Müzenin en dikkat çeken bölümü ise 8 tane mumyanın sergilendiği bölümdür. Görüntü kimisine rahatsız edici gelebilir fakat mutlaka görülmesi gerekmektedir.

Sultan II. Bayezid Külliyesi şehrin ortasında tüm ihtişamıyla sizi karşılamaktadır ve gerçekten Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerindendir. Günümüzde hala ibadete açık olan caminin bahçesinde Amasya’nın sevimli amcalarını görebilirsiniz. Ayrıca caminin avlusunda yer alan Minyatür Amasya Müzesi’ne çok cüzi bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Minyatür müzesinde adından da anlaşılacağı gibi Amasya’nın bir minyatürü bulunuyor ve siz içeri girdiğinizde görevli ışıkları kapatıyor ve Amasya kentinde gün doğumundan gece yarısı yıldızlar çıkana kadar günün nasıl geçtiğini anlatan görsel şölen başlıyor. Bitmesini istemediğiniz bir oyun, defalarca izlemek istediğiniz bir film, sonu gelmesin dediğiniz bir kitap gibi büyüleniyorsunuz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin de atıldığı kenttir Amasya. İlk kez milli egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilen Amasya Genelgesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde burada yayınlanmıştır. Ve böylece Milli Mücadele’nin amacı ve yöntemi belirlenmiştir.

Amasya’dan bahsedip “elma”sını anmadan geçmek olmaz tabi ki. Ufak olduğu kadar lezzetli olan bu elmayı ortadan ikiye kestiğinizde çekirdeklerinin yıldız şeklini aldığını göreceksiniz. Ufacık ve bol sulu bu elmadan bahsederken bile ağzınız sulanıyor. J

İşte böyle her karış toprağında ayrı bir tarihi barındıran Amasya kenti Kalkoltik Çağ’dan bu yana Anadolu topraklarında varlığını sürdürmüştür ve günümüzde de Karadeniz Turlarının vazgeçilmez destinasyonu haline gelmiştir. Uzun süren Karadeniz Turları dışında 1gece 2gün veya 2 gece 3 günlük olarak da Tokat ve Çorum illerini de içinde barındıran kısa turlarla da bu kenti gezebilirsiniz.

 


İptal Şartları

Atatürk Bul. 85/3 Kızılay Ankara
+90 312 435 08 80


Bu çıktı 19.04.2024 13:38 tarihinde verilmiştir. tur programında ve fiyatlarında değişiklik yapabilir. Lütfen rezervasyon anında yeniden kontrol ediniz.